maanantai 4. huhtikuuta 2011

Ruistaikina ei kohoa!


Joskus jotkin asiat pitää oppia kantapään kautta. Tänään opin, että vaikka kuinka haluaisi ja uskoisi ja toivoisi, niin ruisjauhoista ei saa yhtä hyvää pitsataikinaa kuin vehnäjauhoista. Olen tehnyt ajatustyötä jo pari viikkoa ja yrittänyt keksiä pitsaan mahdollisimman vähärasvaisia vaihtoehtoja. Himoitsin ihanan täysjyväistä, hyvin kohonnutta ja rapeaa pitsapohjaa, kasviksia, vähärasvaista kinkkua, basilikaa ja mozzarellaa. Kaiken muun sain, paitsi pohjan. Siitä tuli nimittäin lättänä, löysä, rikkoutuva ja aika hassun makuinenkin.

Tosi hyvä pitsapohjaohje on sensijaan:

5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 1/4 dl lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää nesteet, vaivaa ja laita tunniksi KOHOAMAAN. Kaulitse pellille ja paista 300 asteessa seitsemisen minuuttia.

Kokeiltiin muuten uutta chililaatua. Tuollaisia söpöjä pikku vauvachilejä, jollaisen laitoin kauniisti tuohon pitsaslaissin päälle. Pilkoin niitä oikein reippaasti pitsan päälle (tulisesta kun tykkään), ja totta kai ne olivat aivan hullun tulisia. No, kyllä pitsa silti alas meni, mutta juomaa kyllä kului...

Tästä opin, että aion pysyä venhäjauhoissa (vähän kyllä tekisi mieli jotain täysjyväjauhoa kokeilla... Onko ideoita?), ja niissä turvallisissa 4 punaisen chilin pakkauksissa. Vaikka ne pikkuiset vauvachilit olivatkin niin söpösiä.

1 kommentti:

  1. Ihan kiva koklata pizzapohjaa muihinkin, kuin vehnäjauhoihin. Kokeileppas spelttijauhoihin ( on alkuvehnää, joka on jauhettu vehnän kuori-osasta ) Saa kaikista ruokakaupoista. Luulisin, et siitä onnistuu mainiosti. On huomattavasti terveellisempää ja kuitupitoisempaa, kuin tavallinen vehnäjauho. Upeen näköisiä sun kaikki kokkaamat "sörsselit".

    VastaaPoista